Vergelijk waterontharders in de buurt


Vergelijk prijs offertes voor waterontharders in de buurt

Wilt u prijzen, modellen en merken vergelijken van waterontharders in de buurt?

Hier kan u snel prijs offertes opvragen van verschillende waterontharder installateurs bij U in de buurt:

Vergelijk Prijzen van Waterontharders in de buurt >

Waterontharders in de buurt
Waterontharders in de buurt

De kwaliteit van het water in België is goed, maar er kunnen toch verschillen zitten in het water dat uit je kraan stroomt. Dit gaat dan vooral om de waterhardheid. De waterhardheid kan in de buurt heel anders zijn dan in een andere stad in België. Hoe hoger de waterhardheid, des te meer kalk zit er in het water. Een hoge hoeveelheid kalk in het water heeft enkele negatieve gevolgen. Als je in de buurt of omgeving last hebt van te veel kalk in het water, dan kun je een waterontharder installeren.

Wat zijn de gevolgen van een hoge waterhardheid?

Wanneer je in de buurt of elders in België hard water, dus water met veel kalk uit je kraan krijgt, zal dit te merken zijn. Er zal zich kalkaanslag aan de kranen hechten en in de badkamer zullen tegels en de douchewand een witte laag krijgen. Je bent dus uren bezig met kalkaanslag te verwijderen. Daarnaast is kalkaanslag een aanslag op je huishoudelijke apparatuur. Denk aan de waterkoker, het koffiezetapparaat, de vaatwasser en de wasmachine.

Kalkaanslag en een waterontharder

Kalkaanslag zal zich vaak vastzetten rondom het verwarmingselement. Het zal moeizamer worden voor huishoudelijke apparatuur om warm te worden en hierdoor meer energie gebruiken. De levensduur van je huishoudelijke apparatuur wordt met teveel kalkaanslag ook behoorlijk ingekort. Tenslotte is een teveel aan kalk ook slecht voor de gezondheid. Water in de buurt en België zal altijd wel iets kalk bevatten en dit is ook niet slecht voor de gezondheid. Krijg je structureel teveel kalk binnen, dan kan dit een aanslag zijn op je nieren en lever.

Hoe werkt een waterontharder?

Het kan dus geen kwaad om een waterontharder te installeren als je in de buurt of in een andere regio in België te maken hebt met een hoge waterhardheid. Maar hoe werkt een waterontharder? De meeste waterontharders werken op de techniek van ionenuitwisseling. De waterontharder wordt direct achter de watermeter aangesloten, zodat leidingwater wat de woning binnenkomt direct in de waterontharder stroomt. Hier komt het water in een reservoir dat gevuld is met harsbollejtes. Hier vind de ionenuitwisseling plaats. Hard water stroomt door de harsbolletjes die de calcium- en magnesiumionen vasthouden en hiermee het water ontharden. Om het water optimaal te ontharden worden er nog natriumionen aan het water toegevoegd. Vervolgens zal het zachte water de waterontharder weer verlaten en doorstromen naar de leidingen in de woning.

Regenereren van de waterontharder

Een belangrijk onderdeel van het proces van water ontharden is het regenereren. Op een gegeven moment zullen de harsbolletjes verzadigd zijn door de achtergelaten kalk en zal de ionenuitwisseling niet meer efficient verlopen. Het is dan tijd voor het regenereren van de waterontharder. Dit houdt in dat de harsbolletjes grondig worden gereinigd en ontdaan van kalk. Hiervoor wordt zout gebruikt. Dit principe zal ook bekend zijn bij bijvoorbeeld de vaatwasser. Tijdens het regeneratieproces wordt zout in het reservoir met harsbolletjes gelaten en goed gereinigd. Het vervuilde water met zout vormt pekelwater en zal worden afgevoerd naar het riool. De waterontharder is nadien weer schoon en gereed om efficient water te ontharden. Tijdens het regeneratieproces heb je tijdelijk geen beschikking over zacht water. Via een bypass in de waterleiding is het wel mogelijk om hard water door de leidingen te laten stromen, mocht je toch water nodig hebben.

Waterontharders
Waterontharder prijs

Hardheid van water in Limburg

Hardheid van water in Oost-Vlaanderen

Hardheid van water in Vlaams Brabant

Hardheid van water in Antwerpen

Hardheid van water in Brussel

Hardheid van water in West-Vlaanderen


Een mechanische of elektronische waterontharder?

Ben je in de buurt of omgeving op zoek naar een waterontharder? Een van de keuzes die je moet maken is of je behoefte hebt aan een mechanische of een elektronische waterontharder. Voor de duidelijkheid, het ontharden bij beide types zal op dezelfde wijze lopen, het verschil zit hem in de aansturing en het tijdstip van regenereren.

Een mechanische waterontharder

Een mechanische waterontharder wordt aangestuurd door waterdruk. Er komt dus geen elektriciteit aan te pas. Het regeneren zal plaatsvinden wanneer er een bepaalde hoeveelheid water is verbruikt. Hiervoor zit een soort watermeter in de waterontharder ingebouwd. Is een bepaalde stand bereikt, dan wordt er geregenereerd. Er wordt dus altijd op een vast tijdstip geregenereerd, ook als het eigenlijk nog niet nodig is. Hoewel een mechanische waterontharder relatief goedkoop is omdat het geen elektriciteit verbruikt, wordt er minder efficient met water en zout omgesprongen.

Een elektronische waterontharder

Een elektronische waterontharder heeft een systeem die je helemaal zelf kunt programmeren. Het regeneren bij een elektronische waterontharder zal dan ook enkel plaatsvinden als de filter verzadigd is en het dus ook nodig is. Er wordt hiermee minder water en zout verspild. De elektronische waterontharder is ideaal voor mensen met een onregelmatig leven en die niet veel thuis zijn. De mechanische waterontharder is meer geschikt voor mensen met een standvastig waterverbruik. In aanschaf is een elektronische waterontharder wel wat duurder.

Zout bijvullen bij een waterverzachter

Vanwege het regenereren zul je regelmatig zout moeten toevoegen aan de waterontharder. Dit is zogenaamd regeneratiezout. Regeneratiezout is in de buurt en België voldoende te koop en meestal in zakken van 10 kilogram of 25 kilogram. Het kan ook zijn dat je een leverancier van een waterontharder in de buurt vindt en dat deze regeneratiezout kan leveren. Dit hoeft overigens niet altijd de goedkoopste optie te zijn. Meestal heb je voor regeneratiezout de keuze uit verschillende soorten zout, zoals zeezout, rotszout of ingedampt zout. De verschillende soorten zout hebben hun eigenschappen, zoals de oplosbaarheid. Hoe beter het zout oplost in het water, des te minder zout blijft er als een zoutpap in het zoutreservoir aankoeken. Dit scheelt weer in het onderhoud. Regeneratiezout wordt meestal aangeboden in tabletten of korrels.

Vergelijk waterontharders in de buurt
Vergelijk waterontharders in de buurt

Leverancier voor een waterontharder in de buurt vinden

Voor de aanschaf van een waterontharder in de buurt of omgeving ga je niet direct met de eerste de beste aanbieder in zee. Je wilt de goedkoopste waterontharder en een aanbieder met een goede dienstverlening. Er zijn in de buurt en omgeving voldoende aanbieders van waterontharders te vinden. Gelukkig hoef je niet alle aanbieders zelf te benaderen. Hier kun je heel gemakkelijk een online aanvraag indienen voor offertes voor een waterontharder. Na verzending van je aanvraag ontvang je tot wel 6 offertes van verschillende lokale aanbieders uit de buurt. Zo wordt het vergelijken op prijs en dienstverlening je wel heel gemakkelijk gemaakt. Uiteraard zijn de offertes geheel vrijblijvend.